Yüksek Turnover Nedenleri ve Nasıl Ortadan Kaldırılacağına Dair İpuçları
Turnover, işe alma maliyetlerini artırarak, işe alım görevlilerinin zamanını tüketerek ve diğer çalışanların cesaretini kırarak kuruluşu olumsuz etkiler. Turnover oranlarınızda bir artış gözlemliyorsanız, İK stratejinizi tekrar düşünmeli ve insanların neden ayrıldığını anlamalısınız.
Work Institute, yapmış olduğu çalışmada, insanların işlerini bırakmalarının arkasında 52 farklı neden belirlemiştir. En üst kategorilerde yer alan kariyer gelişimi, iş-yaşam dengesi ve yönetici davranışı eksikliğinin yanı sıra, başka temel nedenler de yer almaktadır. Bunlar arasında yanlış işe alma stratejisi, toksik kültür, şirket değerlerine ve hedeflerine bağlılık eksikliği ve kısmen pandemi ile birlikte gelen yeni gerçekliğin neden olduğu çalışan tükenmişliği yer alıyor.
- Kötü işe alma stratejisi
Kaliteli yetenekleri işe almak, sağlam bir işe alma stratejisi ve zaman gerektirir ve buna kesinlikle değer. Yanlış bir işe alım ciddi şekilde pahalıya mal olur ve çalışan devir oranını artırmasına neden olur.
Kötü işe alım kararlarının arkasında, kırmızı bayrakları görmezden gelen ve bir an önce pozisyonu kapatma arzusu ile olan dürtüsel işe alımlar vardır. Bununla birlikte, işe alım yöneticileri ve işe alım görevlileri, kritik gereksinimler ve pozisyonu dolduracak kişinin tüm vizyonu hakkında yeterli bilgiye sahip olmayabilir.
Çözüm: İşe alma stratejinizi optimize edin
- Bir adım geri atın ve aday profilinizi inceleyin.
- İş ihtiyaçları ve şirket kültürü ile uyumlu olduğundan emin olun.
- İşe alım ekibinizin adaylara nasıl ulaşacağı ve değerlendirileceği konusunda araçlara ve ortak bir vizyona sahip olduğundan emin olun.
- Mesleki gelişim eksikliği
Çalışanlar doğal olarak kariyer gelişimi ararlar. Bu istek, yalnızca finansal büyüme değil, daha çok mesleki gelişim anlamına gelir. Bu nedenle, çalışanlarınızın kariyer gelişim vektörlerini sunmazsanız, büyük olasılıkla bir süre sonra işten ayrıldıklarını göreceksiniz.
Çözüm: Profesyonel gelişim programları oluşturun
- Açık kariyer yolları geliştirmeyi, eğitim ve mentorluk programları başlatmayı ve çalışanları ilgili konferanslara katılmaya teşvik etmeyi düşünün.
- Şirket vizyonu ve hedefleri ile zayıf bağlılık
Çoğu zaman, bir şirket içindeki bağlanma rolünün anlaşılmaması ve zayıf iletişim nedeniyle, insanlar işlerinin bir anlamı olmadığını hissetmeye başlarlar ve bu nedenle başka yerlerde başka iş fırsatları aramaya başlarlar.
Çözüm: Daha fazla şeffaflık getirin
- Şirket hedeflerini ve ara sonuçları düzenli olarak paylaşmaya başlayın.
- Çalışanların ortak bir vizyon edinmelerine yardımcı olmak için hedef belirleme yaklaşımını yeniden düşünün.
- Bireysel ve ekip başarılarının tanınmasına dikkat edin.
- Çalışanlarınızın gerçek bir amaç duygusu edinmelerine yardımcı olun. Bu onları motive ve üretken kalmaya teşvik edecektir.
- Toksik işyeri kültürü
İnsanlar sürekli stresli, görmezden gelinmiş, küçük bir hata yapmaktan korktuklarında veya işte zorbalıkla karşılaştıklarında, büyük olasılıkla motivasyonlarını kaybederler ve kendilerini mevcut işverenleriyle birlikte görmezler.
Çözüm: Şirket kültürünü daha sağlıklı hale getirmek için bir plan yapın
- Çalışanlarınızın ne kadar mutlu veya motivasyonsuz hissettiklerini anlamak için görüşmeler yapın, onlardan geri bildirim alın.
- Kuruluşunuzdaki işyeri kültürünün daha sağlıklı hale gelmesi gerekiyorsa, iyileştirmeler yapmak için bir eylem planı oluşturun.
- Çalışan tükenmişliği
İşle aşırı yüklenen çalışanlar kendilerini stresli ve tükenmiş hissetmeye başlarlar ve bu da onları işten ayrılmaya ve kendilerine daha iyi iş-yaşam dengesi sunan iş yeri aramaya itebilir.
Çözüm: İş kapsamı dağıtımını yeniden düşünün
- Şirket genelinde iş dağılımında herhangi bir sapma olmadığından emin olun.
- Çalışanların tükenmişliğin eşiğinde olup olmadığını anlamak için görüşmeler yapın.
- Çalışanların çoğunun aşırı iş yükü olduğu görülüyorsa, daha fazla personel almayı düşünün.
Kaynak:HRForecast