Yetenek Yönetimi Nedir?
Teknoloji her zamankinden daha hızlı ilerlemeye devam ederken, daha fazla çalışan becerilerinin artık güncel olmadığını görüyor.
Dünya çapında dört katılımcıdan yaklaşık üçü, mevcut ve gelecekteki işgücünde başarılı olmak için ihtiyaç duydukları dijital becerileri öğrenmek için gereken kaynaklara sahip olmadıklarını söylüyor.
Yetenek yönetimi bu sorunu çözme girişimidir. Çalışanlarını değişen dünyaya uyum sağlamak için gereken beceri ve özgüvenle donatarak, iş güçlerini önlerindeki zorlu göreve hazırlamayı içerir. Bu, şirketlere iş hedeflerine ulaşmak ve çalışanlarını dijital beceri geliştirmenin en ileri noktasında tutmak için gereken araçları sağlamakla ilgilidir.
Yetenek yönetimi stratejisi nedir?
Yetenek yönetimi stratejisinin temel amacı, yetenekle ilgili tüm kararları şirketin iş hedefleriyle uyumlu hale getirmektir.
Şirketiniz, işinizi ilerletmek için gerekli becerilere sahip doğru çalışanları bünyesinde bulundurarak, gelecekte şirkete ve müşterilerine hizmet edecek bir yapı oluşturabilir.
Bir yetenek yönetimi stratejisi, çalışanları eğitmekten fazlasını içerir. Çalışanların çeşitli becerilerdeki performansını izlemeyi ve ölçmeyi de içerir. Bu sadece yeni çalışanlar için geçerli değildir. Mevcut çalışanların becerileri haritalanmalı ve anlamlı büyüme fırsatları sağlanmalıdır. Yetenek yönetimi stratejisinin devreye girdiği yer burasıdır.
Bir yetenek yönetimi stratejisi üç ana aşamaya ayrılabilir:
1) Şirket, mevcut çalışanların becerilerinin haritasını çıkararak başlamalıdır. Çalışanların gelişimlerinin neresinde olduklarını ve hangi becerilere sahip olduklarını ve eksikliklerini bilmek önemlidir.
2) Adım 2, olmak istenilen yere göre işletmenin ihtiyaçlarını belirlemektir. Bu, bir şirket, ekip ve bireysel düzeyde becerilerin izlenmesini içerir. Neyi ne zamana kadar başarmayı umduğunuzu tahmin etmek ve planlamak önemlidir.
3) Sizi “olduğu gibi“ ’den “olma” durumuna ne zaman ulaşacağınıza götürecek yol haritasını planlayın.
Sağlam bir yetenek yönetimi stratejisi ile aşağıdaki faaliyetler hakkında veriye dayalı kararlar verebilirsiniz:
- İşe Alım
- Dış kaynak kullanımı
- Öğrenme & Geliştirme
- Beceri Geliştirme/Yeniden Beceri Kazanma
- Sürdürme
Yetenekleri yönetmek, sahip oldukları becerilerin şirkette kalmasını sağlamak için çalışanları tutmakla da ilgili olduğu gibi (ki bu çalışan memnuniyetini artırmanın ve çalışanların tükenmişliğini önlemenin harika bir yoludur) şirketinizi ileriye taşıyabilecek doğru becerilere sahip çalışanları işe almayı da kapsayabilir.
Kaynak: https://devskiller.com/talent-management-strategies/