Yazılım Mühendisliği Alanında Hak Ettiği Değeri Görmeyen 2 Beceri
Yazılım mühendisliği birden fazla alt disiplini olan ve bu alt disiplinlerde farklı beceri setleri içeren bir alandır. Yazılımcılar, özellikle bu alanda yeni olanlar, teknik becerilere odaklanma eğiliminde olabiliyorlar. Ancak günümüzde şirketler yazılım mühendislerini işe alırken, sadece teknik becerilere dikkat etmiyorlar. “Soft skills” olarak adlandırılan beceriler de teknik beceriler kadar önemli. Elbette, kodlama yeteneği kariyerinizi daha ileriye götürmek için bir yazılımcının sahip olması gereken en temel özelliklerden biridir. Ancak bir sonraki seviyeye geçmek veya hayalinizdeki işe girmek söz konusu olduğunda çok daha fazla beceriye ihtiyacınız olabilir.
IT alanında çalışan mühendislerin ihmal ettiği ve biz işe alım profesyonellerinin çoğu zaman gözden kaçırabildiği 2 beceriye yakından bakalım:
Karmaşık Problemleri Basitleştirme Becerisine Sahip Olmak
Yazılımcılar profesyonel kariyerine başladıklarında birden çok programlama dili, çerçeve ve yeni araçlar edinmeye başlarlar. İnternette mevcut kaynakların çokluğu göz önüne alındığında, her yeni teknolojiyi öğrenmek istemeleri oldukça normal. Çünkü çeşitli yazılım dillerini ve kavramlarını bilmek daha fazla iş fırsatı açar. Ancak, bu teknik odak bir dezavantajı beraberinde getirebilir.
Yazılımcılar tamamen yabancı bir sorunla karşılaştıklarında analitik becerilerden ve stratejik düşünceden yararlanamayabilirler. Bu nedenle, becerilerinizi sadece teknik öğrenimlerle desteklemek zamanınızı en verimli şekilde kullandığınız anlamına gelmeyebilir. Problem çözme becerisi, ihtiyacınız olan temel beceridir ve birçok programlama diline sahip olmak kadar önemlidir, belki de daha fazla.
Peki problem çözme becerinizi nasıl geliştirebilirsiniz? Yeni başlayanlar için, problem çözmede daha iyi olmanın bir yolu, düzeltmeniz gereken bir sorununuz olduğunda kod yazmada acele etmemektir. Önce sorununuzu kağıt üzerinde çözün. Daha küçük problemlere bölmeyi deneyin. Bu beceriyi geliştirmenin yollarından biri de kendi projeleriniz üzerinde çalışmaktır. Proje tabanlı bir yaklaşım, size bir sorunu alt birimlere ayırmayı öğretir. Sorunları nasıl çözeceğini bilen biri, sadece birkaç yazılım dili bilen birinden çok daha fazla değer katabilir.
Etkili İletişim Kurma Yeteneği
Bir yazılımcı olarak çalışırken, proje yöneticileri ve tasarımcılardan oluşan bir ekipte çalışma ihtimaliniz oldukça yüksek. Bu noktada hem sözlü hem yazılı iletişim kurma yeteneği oldukça önemlidir. Demolar sunabilir ve sunumlar yapabilirsiniz. Dolayısı ile iletişim becerilerinizin kuvvetli olması gerekir.
Etkili iletişim becerileri ile yapıcı eleştirilerle başa çıkabilir, tartışmaları agresif olmadan çözebilirsiniz. Aktif dinleme becerisi de iyi bir takım oyuncusu olmanın önemli parçasıdır.
İyi iletişim becerileri, iş piyasasında da size yardımcı olacaktır. Mülakatlarda düşüncelerinizi en doğru ifade etmenizi kolaylaştıracaktır. Yazılım geliştiriciler genellikle remote çalışma şeklini tercih ederler bu da diğer ekip üyeleriyle bu şekilde etkileşime girdiğiniz için yazılı iletişimi çok önemli kılar. İyi yazma becerileri, kodlama becerilerinizi de geliştirir. Sonuçta sizi diğerlerinden ayıran sahip olduğunuz soft skills’dir.
Sonuç olarak yazılım mühendisleri söz konusu olduğunda, kod yazmanın dikkate alınması gereken en önemli beceri olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte, soft skillsleri küçümsememek gerekir. Problem çözme, eleştirel düşünme, iletişim ve iş birliği gibi beceriler günümüz iş dünyasında önemli rol oynamaktadır. Teknik becerilerin yanı sıra sosyal becerilerinizi de geliştirmek kariyerinizde ilerlemek için önemli bir strateji olacaktır.