Teknik işe alımlarda işe alma süresini iyileştirmek için 5 basit teknik
İşe alma süresi, başvuruda bulunsun ya da bulunmasın, bir adayın işe alım hattınıza girdiği andan itibaren sayılmaya başlayan önemli bir İK ölçümüdür.
LinkedIn’e göre, şirketlerin yalnızca %30’u boş bir rolü 30 gün içinde doldurabiliyor, diğer %70’i ise yeni bir işe alım süreci için 1 ila 4 ay arasında bir zamana ihtiyaç duyuyor.
Uzun süreli bir işe alım süreci, yalnızca işe alım maliyetlerinizi artırmakla kalmaz, aynı zamanda kaliteli geliştiricileri kaybetmenize de neden olabilir. Robert Half tarafından yapılan bir araştırma, işe alım sürecinin uzun olması durumunda iş arayanların %57’sinin bir işe olan ilgilerini kaybettiğini buldu.
Uzun süren işe alım süreçleri, daha fazla paraya mal olmasının yanı sıra potansiyel olarak adaylarınızı kaybetmenize de yol açabiliyor. Peki, süreci düzene sokmak ve iyileştirmek için ne yapılabilir?
- İstihdam öncesi değerlendirme yazılımıyla teknik bir tarama çözümü bulun
Bilişsel yetenek değerlendirmeleri veya iş örneği testleri gibi yaygın tarama süreçleri, bir adayın şirketinize uygunluğunun yararlı göstergeleri olabilir, burada zaman yönetimini sağlıklı yürütebilmek ve süreci hızlandırmak adına en son teknolojiyle ilerlemek fayda sağlayacaktır. Aday takip sistemleri ile entegre olarak çalışan bir test yazılımı kullanabilirsiniz.
- Güvenebileceğiniz iyi bir başvuru takip sistemi (ATS) bulun
İşe alma zamanınızı azaltmanın en iyi yollarından biri modern bir işe alım yazılımı kullanmaktır. Araştırmaya göre, işe alım uzmanlarının %86’sı ATS kullanmanın daha hızlı işe almalarına yardımcı olduğunu söylüyor.
Bir ATS’nin en kullanışlı özelliklerinden bazıları aşağıda listelenmiştir:
- Birden fazla iş panosuna tek tıklamayla iş ilanı
- Başvuru sahiplerinin öz geçmişlerinin merkezi olarak depolanması
- Başvuru sahibi profillerinin aranabilir veri tabanında yer alması ve işe alım analizleri
- Özgeçmişlerin otomatik olarak ayrıştırılması ve taranması
- Mülakat planlama oluşturucu ve otomatik e-posta istemcisi
- Ekip iletişimi ve iş birliği
- Yapılandırılmış bir işe alım süreci oluşturun
İşe alım süreci, bir şirket bir pozisyonu doldurma ihtiyacını belirlediğinde başlar ve bir adayın bir iş teklifini kabul etmesiyle sona erer.
İşe alım ve seçim sürecinin çerçevesi, doldurulan pozisyona ve şirket profiline bağlı olarak değişmektedir. Tipik olarak, işe alım ekipleri işe alım süreçlerini şu dört aşama etrafında oluşturur:
Planlama – İK yöneticileri, bir ilan yayınlamadan önce iş ilanını onaylamalı, ayrıca pozisyonları için işe alım bütçesini tartışmalı, iş tanımını hazırlamalı ve işe alım ekiplerini bir araya getirmelidir.
Adayları çekmek – Bu, işe alım hatlarını nitelikli adaylarla doldurmak için işe alma ekiplerinin herhangi bir kaynak bulma yöntemini içerebilir.
Adayların seçilmesi – Aday eleme aşamasının en önemli kısmı mülakattır. Tarama çağrıları, iş başvurusu incelemeleri ve işe alım öncesi testler, işe alım ekiplerinin en iyi adaylarla görüşmesini sağlamaya yardımcı olur.
Teklif aşaması – Her şey planlandığı gibi giderse, son adım, istediğiniz adaya bir iş teklifi e-postası hazırlamayı ve göndermeyi içerir.
- İş ilanlarınızı yenileyin
İş listelerini güncellemek, çeşitlendirmek ve kontrol etmek, işe başvuran adayların kalitesini artırmaya yönelik uzun bir yol kat edebilir. Bu da tarama için harcamanız gereken süreyi azaltır. Çok sayıda başvuru almaya odaklanmak yerine, doğru yetenekleri çekmeye odaklanmalısınız. İş listeniz, birçok adayın şirketiniz hakkındaki ilk izlenimi olacaktır ve iyi bir iş ilanı yazmak başarı için oldukça önemlidir.
En etkili iş tanımları ilgi çekici ve kapsayıcı olmakla birlikte açık, özlü ve konuya odaklıdır. Herkes anlayabilmelidir. Harika bir iş ilanı, doğru kişilerin başvurmasını sağlar ve işe almak için zamanınızı kısaltmanıza yardımcı olur. İş tanımınızı yazdıktan sonraki adım ise onu doğru şekilde ve mümkün olduğunca çok kanaldan tanıtmaktır.
- Kaliteli aday katılımını sürdürmek
Kariyer sayfanız çekici değilse, o zaman orada kalmaları ve iş ilanınıza başvurmaya ikna olmaları için hiçbir sebepleri yoktur. Teknoloji dünyasında, yetenekli yeteneklerin dikkatini çekmek muhtemelen işinizin en zor kısmıdır. Bu nedenle, kariyer sayfanıza gerekli özeni gösterin.
Adaylarla etkileşim kurmanın bir başka yolu da mevcut çalışanlarınıza danışmaktır. Özellikle şirket kültürü ve orada başarılı olmak için gerekenler hakkında bilgi sahibi olduklarından, adayları bulmak için eğlenceli ve etkili bir yöntem olabilirler. Çalışanlarınıza, sonunda işe alınan bir adaya başvururlarsa, ikramiye alma fırsatı da sunabilirsiniz.