Teknik İşe Alım Uzmanlarına Kendimizi Doğru Tanıtabilmek
İK Uzmanı, çoğu zaman belki de çok çalışmak istediğiniz bir firma için sizinle ilk iletişimi kuran ve görüşmeniz doğrultusunda geleceğinizi yönlendirmek üzere sizi ilk değerlendiren kişidir. Bu kritik süreçte, teknik rollerde çalışan adayların, mülakat süreçlerini daha iyi yönetebilmek adına dikkat etmesi gereken bazı şeyler vardır. Bunların başında, CV oluştururken öncelikle hedeflenen noktalara dikkat etmeleri gelir. Bu sayede oluşabilecek olumsuzlukların ve zaman kaybının önüne geçilebilir.
İK Uzmanlarının adayları teknik olarak anlamasıyla zorlu ya da sıkıcı mülakat süreçleri de ortadan kalkacaktır.
Peki bunun için yazılımcılar gibi teknik rollerde çalışan adaylara neler düşüyor?
Teknik İşe Alım Uzmanının profil ve tecrübeleri doğru değerlendirmesiyle, uygun iş fırsatını doğru kişiye ulaştırmasını sağlayan iki temel unsur vardır.
- Kendinizi doğru tanıtabilmek
- Tecrübeleriniz konusunda şeffaf ve anlaşılabilir olabilmek
Günümüzde çalışma ve iş alanındaki değişen dinamiklerle birlikte CV’ler de değişti. Hazırlanan CV’lerde klişelerden uzaklaşıldı ve kişiler kendini gerçekten nasıl ifade etmek istiyorlarsa o şekilde ifade etmeye başladı. Önemli olan, kendinizi nasıl ifade ettiğiniz ve iş tanımınızı nasıl anlattığınız oldu.
CV’de Kendinizi Nasıl Tanıtmalısınız?
İlk izlenim CV’ler için de oldukça belirleyicidir. CV’lerde imla kurallarına dikkat etmek, rahat okunabilir ve temiz bir format seçmek, ilk izlenim için önemli ölçüde fark yaratacaktır.
İş deneyimlerinizi yazarken firma adı ve unvanınızı spesifikleştirerek yazmak da bir o kadar önemlidir. İş tecrübelerinizde ve eğitim bilgilerinizde kronolojik sıra ile ilerlemelisiniz. Ayrıca CV’nizde verdiğiniz tüm bilgilerinizde dürüst olmalısınız. Mülakatta verdiğiniz bilgiyle CV’nizde yazan bilgiler çelişirse soru işareti oluşturabilirsiniz. Bunun yanı sıra; eğer görüşülen firmanın bir tecrübe yılı kriteri ya da mezuniyet kriteri varsa ve bu konuda esnek değilse, girdiğiniz mülakat süreci sizin için de işe alım uzmanı için de bir zaman kaybına dönüşecektir.
Kronolojik olarak iş tecrübelerinizi ekledikten sonra yalın bir dille iş tanımlarına yer vermelisiniz. Kullandığınız teknolojileri ve geliştirdiğiniz projeleri firma bazlı ve iş tanımının altında yer alacak şekilde ekleyebilirsiniz.
Unutmayın ki tüm bu bilgiler sadece kendi hazırladığınız CV’nizi değil, aynı zamanda Linkedin gibi kariyer platformlarını da kapsıyor. Linkedin profillerinizde yer alan “Yetenekler” kısmında kullandığınız ve uzmanlaştığınız teknolojileri, araçları belirtmeniz sizin için oldukça faydalı olacaktır.