LinkedIn’de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler İş Arayanların Markajında
Son dönemlerde, özellikle de pandemi sonrası, değişmeye başlayan çalışma alışkanlıklarının iş dünyasına etkileri oldukça merak konusu. Hal böyle olunca da bu konu çerçevesinde yapılan araştırmaların sayısı da kayda değer bir şekilde arttı diyebiliriz. Bu araştırmalardan biri de LinkedIn tarafından yayınlandı ve konusu da oldukça ilgi çekici.
LinkedIn verilerine göre, iş arayanlar artık büyük, kurumsal firmalar yerine daha çok küçük ve orta ölçekli firmalara başvuru yapmayı tercih ediyorlar. Araştırma sonuçlarına göre, geçtiğimiz Mart ayından bu yana KOBİ’lerin iş ilanlarında %22 oranında bir düşüş olmasına rağmen, yapılan başvuru sayıları %25 oranında artış göstermiş. Bu veri oldukça ilgi çekici. Tüm dünyadaki ekonomik dengesizliği göz önüne aldığımızda iş arayanların daha güvenilir ve finansal açıdan daha güçlü, büyük ölçekli firmaları tercih etmesi gerekmez miydi? Durum pek de öyle değil. Gelin bu durumun sebeplerine bir bakalım.
Öncelikle, KOBİ’lerin herhangi bir kriz anında genellikle daha çevik hareket edebilir ve iş modellerini ve ürün paketlerini daha hızlı bir şekilde değiştirebilir oldukları aşikâr. Büyük ölçekli firmalarda çok fazla bürokrasi sebebiyle bu çeviklik pek mümkün olamıyor. Değişen koşullara kolay uyum sağlama ise günümüz iş yaşamında en çok tercih edilen özelliklerden biri. Bunu çok yakında, pandemi ortaya çıktığında hepimiz deneyimledik. Uzaktan çalışma modeline hızlı geçebilen ve bunu devam ettirebilen firmaların yetenek kazanımı konusunda 1-0 önde olduğunu gözlemleyebiliyoruz.
KOBİ’lerin ilgi çekici olmasının bir diğer sebebi de özellikle yeni nesil iş arayan profillerin daha amaca yönelik bir göreve, kendilerini geliştirecek ve zorlayacak projelere ve hızlı terfi olanaklarına daha çok önem vermesi. Evet, belki büyük firmalarla yarışabilecek ücret paketleri ve çalışma olanakları olmayabilir ama artık adaylar için daha farklı kriterler ön planda. Araştırmaya göre, başvuru sahiplerinin %37’si için görev aldığı firmanın yeni teknolojiler kullanıyor olması, yenilikleri takip etmesi ve kendini geliştirebilecek projelerde yer alabilecek olmaları KOBİ’lere başvurmalarının en önemli sebeplerinden olmuş. Diğer bir sebep de &26’lık oranla firmanın başarısına katkıda bulunabilecek bir etki yaratacağını görebilmek olmuş. Bu da takdir edersiniz ki binlerce çalışanı olan bir firmada hissetmesi zor bir etki. Oysa ki KOBİ’lerde çalışanlar için firmanın başarısına katkıda bulunmak ve bunun takdir edilmesi çok daha olası. Öte yandan, bu çabalar sonucunda terfi alabilmenin büyük firmalara oranla daha çabuk gerçekleşmesi de iş arayanlar için diğer bir ilgi çeken konu diyebiliriz. Araştırma gösteriyor ki KOBİ’lerde çalışanların çalışmayanlara oranla terfi alma olasılığı %34 daha fazla. Bu oran yönetici olabilme şansına gelince %74’e çıkıyor. Oldukça çekici oranlar değil mi?
Özetle, anlamlı bir amaca hizmet etmek, çevik bir yapıda çalışmak, yeniliklere kolay adapte olmak, yaptığın işin görülmesi ve takdir edilmesi ve son olarak bu çabanın sonucunda daha fazla sorumluluk alma ve terfi etme olanağının olması; tüm bu özellikler iş arayanların KOBİ’leri daha çok tercih etmelerinin sebepleri diyebiliriz. Anlaşılan o ki, büyük ölçekli firmalar yetenek kazanımı ve yeteneği elde tutma konuları üzerine daha fazla düşmeli ve farklı stratejiler geliştirmeliler.