İstediğiniz İşi Kapmanız İçin 5 Taktik !
Başvurduğunuz bir işte, bir mülakat yapma şansı edinmeden, sadece başvuru üzerinden elendiğiniz oldu mu? Elbette ki oldu. Sanırım bu durumu yaşamamış olan kimse yoktur. Dönem dönem farklı sebepleri de olsa eğer bu durumu son zamanlarda çok fazla yaşıyorsanız belki de yanlış yaptığınız bir şeyler vardır ya da doğru becerilere ve uzmanlığa sahipsinizdir, ancak yine de bir şirketin şu anda aradığı kriterlere uymuyor olabilirsiniz. Aslında tabii ki tek bir doğru cevap yok ama gelin hep beraber yapılan olası yanlışlara ve aslında yapılması gerekenlere bir göz atalım.
İş arama sürecinin başında belki de yapılan en büyük hata çok fazla beklentiye girmek oluyor. Aslında hepimiz biliyoruz ki rüyalarımızdaki o iş gerçek değil. Bir iş kağıt üzerinde harika görünüyor olsa da iyi bir yöneticiniz, destekleyici meslektaşlarınız veya düzgün bir şirket kültürü yoksa, “hayalinizdeki iş” bir süre sonra bir kabusa dönüşebilir. O yüzden iş arama sürecinde kafanızdaki kriterleri biraz esnetmeniz, işi sadece yazılanlarla değil bütün bir deneyim olarak düşünmeniz gerekir. Böyle düşündüğünüzde üstünüzdeki iş arama stresini de bir nebze olsa hafifletmiş olursunuz. Sürecin en başında yapmanız gerekenler aslında basit: profesyonel ağınızı genişletmek, yetkinliklerinize uygun iş ilanlarına başvurularınızı göndermek ve başvurularınızı takip etmek.
İkinci olarak, bir iş ilanında yazanların her zaman o işi %100 yansıtmadığını bilmek gerekiyor. Bazı ilanlar zaman içinde değiştirilmeden üst üste yayınlanabiliyor ve böylelikle beklentiler tam yansıtılmıyor ya da bazen ilan içerikleri profesyonel ellerden çıkmayabiliyor. Durum böyle olunca da iş ilanıyla aranılan profil tam eşleşmiyor. Böyle bir durumda ya CV aşamasında eleniyorsunuz ya da mülakat sırasında aranılan profilin çok farklı biri olduğu anlaşılıyor. İki durumda da hayal kırıklığı yaşanıyor. Bu yüzden iş tanımını bir rehber olarak ele almanız daha doğru olacaktır. Deneyiminizi ve bilginizi gereken becerilerle karşılaştırın ve bu gereksinimlerin %75’ini karşılıyorsanız başvurun.
Üçüncü olarak, iş arama portallerindeki iş ilanları her zaman güncel olmayabiliyor. LinkedIn dahil pek çok iş portali, yüzlerce şirketten fırsatları bir araya getirerek harika bir hizmet sunuyorlar ancak bazen bu portallerdeki iş ilanları gerçeği yansıtmayabiliyor. Bir iş ilanını genellikle şirketin web sitesinde de listelenip listelenmediğini kontrol ederek doğrulayabilirsiniz. Öte yandan, LinkedIn gibi sitelerde, ilanların yayınlandığı tarihi mutlaka kontrol edin. “6 ay önce yayınlandı” yazıyorsa, muhtemelen pozisyon artık açık değildir.
Diğer bir önemli konuda başvuru yaptığınız CV’niz. Bir başvuru yaptığınızda, CV’niz işe alım danışmanı tarafından taranan bir havuza gider ve işe alım danışmanı her CV’ye ortalama 7-8 saniye bakar ve kararını verir. Durum böyle olunca özgeçmişinizin öne çıkmasını sağlamak için, başvurduğunuz rol ve şirkete göre özelleştirmeniz gerekiyor. CV’niz kariyer ilerlemenizi vurgulamalı, iş tanımında bulunan becerileri ve anahtar kelimeleri içermeli ve rol için “olmazsa olmazlar” olarak listelenen başarıları sergilemelidir.
Beşinci ve son olarak da sizi yansıtan ve becerilerinizi pozisyona nasıl uygulayacağınızı açıklayan bir kapak yazısını (cover letter) hazırda tutun.
Tüm bunlar kafanızı karıştırdıysa kariyer danışmanlığı, profesyonel CV ve cover letter yazımı için bizimle iletişime geçebilirsiniz. RecoverCV – Profesyonel İş & Kariyer Danışmanlığı
Kaynak: https://hbr.org/2020/12/5-tips-to-help-you-get-hired-right-now