İşe Alımın Geleceği Burada!
Söz konusu işe alım olunca LinkedIn gerçekten bulunmaz bir kaynak. Hem geniş yetenek havuzu hem de işe alım trendleri hakkında yayınladığı raporlar ve makaleler biz işe alım profesyonellerinin işini oldukça kolaylaştırıyor diyebiliriz. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan, 35 ülkeden 7.000 İK profesyonelinin dahil olduğu ve LinkedIn verileriyle harmanlanan Linkedin Global Talent Trends 2020 raporu da bulunmaz kaynaklardan biri. İşte işe alım ve çalışan bağlılığı konusundaki en güncel 4 trend! Çalışan Deneyimi, İK Analitiği, Şirket-içi İşe Alım ve Çok Jenerasyonlu İşgücü.
Çalışan Deneyimi
Araştırmaya katılan İK profesyonellerinin %94’ü “Çalışan Deneyimi” konusunun son zamanlarda çok fazla önem kazandığını belirtmiş. Peki nedir bu çalışan deneyimi? Airbnb and Allbirds firmalarının Çalışan Deneyimi Yöneticisi Mark Levy bu terimi şöyle tanımlamış: “Çalışan deneyimi, çalışanlarınıza bir şeyler yapmakla değil, çalışanlarınızla ve onlar için bir şeyler yapmakla ilgilidir.” Yani özetle çalışanların firmanın sadece bir çalışanı olduğu değil, bir parçası olduğunu hissetmesiyle alakalıdır. Özellikle mevcut yeteneği elde tutma çalışmaları için gerçekten çok önemli bir kavram. Firmayla kendini bir bütün gibi hisseden bir çalışandan hem bağlılık hem de daha fazla üretkenlik almak çok da sürpriz olmayacaktır.
İK Analitiği
Sayılarla konuşmak! İnsanla ilgili olan konular her ne kadar nicel veriler olarak değerlendirilse de artık günümüzde sayılarla konuşmak bir gereklilik olduğu için İnsan Kaynakları alanında da artık analizler çok fazla kullanılıyor. Performans ölçümlerinde, işgücü planlamalarında, işe alım raporlarında, İK risk çalışmalarında ve daha birçok alanda sayılar hayatımızın odağında ve giderek de bu odak artacak gibi görünüyor. Çalışmaya katılan profesyonellerin %85’i İK Analitiği konusunun İK trendleri arasında başı çektiğini söylemiş.
Şirket-içi İşe Alım
Eskiden bir firmaya girip emekli olana kadar orada çalışmak tercih edilirdi ama son yıllarda (son 15-20 yıldır) terfi alarak iş değiştirme, farklı deneyimler kazanma daha ön planda. Firmalar için de bu böyleydi, eğitimli, kendini geliştirmiş yetenekleri transfer etmek daha kolay geliyor. LinkedIn’in raporuna göre bu trend son 5 yılda biraz değişmiş durumda. Firmalar yavaş yavaş şirket içi terfiler ve görev değişikliklerine kaymaya başladılar. Peki neden? Çünkü bu daha az maliyetli ve zaten zor bulunan yetenekleri firma içinde tutmayı sağlıyor.
Çok Jenerasyonlu İşgücü
Z kuşağının da işgücüne katılmasıyla birlikte, firmalarda birlikte çalışan insanların yaş farkları da iyice çeşitlenmeye başladı. Şu anda bir firmada 4 farklı kuşak bir arada çalışabiliyor! Her kuşağın farklı karakter yapıları ve farklı yetkinlikleri olduğunu düşünürsek bu firmalar için büyük bir fırsat olabilir. Aynı takımda çalışan 4 kuşak insan birbirini sürekli besleyebilir ve harika işler ortaya çıkabilir ama yönetimi de bir o kadar zor. O yüzden firmaların bu konuya önümüzdeki yıllarda özellikle eğilmesi gerekecek gibi görünüyor.
** Kuşakların Mevcut İşgücündeki Oranları
Kaynak: LinkedIn Business Solutions