İş Ararken Yaşanılan Psikolojik Süreç
Pandemi, 2020’nin başlarında insanların yaşamlarının temellerini sarsmaya başladığından beri dünya pek çok yönden değişti ve değişmeye devam ediyor. Bu süreçte dünyanın her yerinde binlerce insan işsiz kaldı ve bir anda kendilerini, belki de yıllar sonra ilk kez, tekrardan iş ararken buldular. Ama herkes bu yeni dünyadaki iş arama sürecine hazırlıklı mıydı? Pek değil. Yeni verile iş arayan birçok insanın eylemlerinin ve algılarının bu gelişmelere ayak uydurmakta başarısız olduğunu gösteriyor.
İş arama sürecindeki en büyük zorluklardan biri, iş arayanların işsizliğe bağlı damgalanma korkusu oluyor. İşsiz kalanların büyük bir çoğunluğu “işsiz” damgasını negatif algılıyor ve bunu hiçbir ortamda dillendirmemeyi tercih ediyor. Bu içe dönüşün sonucunda da yeni bir iş bulmanın süresi normalden fazla sürüyor. Neden mi?
Çünkü, artık gerek sosyal yaşamda gerek de sosyal medya platformlarında hatırı sayılır bir ağınız yoksa, ya da bir ağınız var ama sizden habersizlerse yapmak istediğiniz hiçbir aksiyon yankı uyandırmıyor. Buna iş arama da dahil. LinkedIn’in pandemi sürecinde işini kaybedenler arasında yaptığı bir ankette, araştırmaya katılanların yaklaşık yarısı (%46) işsiz oldukları konusunda yalan söylediklerini söyledi. Yarısından fazlası (%51), işsiz kaldıklarını zaman diliminde sosyalleşmekten kaçındıklarını söyledi. İşsizlik hakkında konuşmak konusunda ne hissettikleri sorulduğunda ise %24’ü utangaç, %23’ü tedirgin hissettiklerini söyledi.
İş arayanların hissettikleri bu çeşitli olumsuz duygular, onları iş bulmak için en etkili stratejilerden bazılarına, özellikle de ağ oluşturmaya girmekten alıkoyabilir, bu da bu tatsız süreci olduğundan daha stresli hale getirebilir. Oysa ki günümüzde ağ oluşturmanın ve bu ağı iş aramak için kullanmanın önemini bilmeyen yok. LinkedIn’i örnek olarak alırsak; “iş fırsatlarına açık” olduğunuzu belirten özelliği açmanız, profilinizde iş aradığınızı belirten bir içerik paylaşmanız veya size yardımcı olabileceğini düşündüğünüz birkaç bağlantınıza mesaj atmanız iş arama sürecinizde size oldukça yardımcı olacak araçlardır. Ama işsizliğinizi duyurmaktan utanır, yardım istemeye çekinirseniz bu yardımcı araçlardan hiç faydalanamayabilirsiniz. Yine aynı araştırmaya göre, ankete katılanların yarısından azı (%42) mevcut bağlantılara ulaştıklarını söylüyor ve sadece %39’u ağlarındaki arkadaşları ve eski meslektaşları gibi diğer insanlarla tanıştırmalarını istediklerini söylüyor. Sadece üçte biri (%35) yeni bağlantılarla kendi tanıtımlarını yapıyor.
Sonuç olarak, işsizlik yıpratıcı süreç ama içinden en hızlı şekilde çıkmak için mutlaka ağımızdaki insanlardan yardım almamız gerekiyor. Çünkü yaşadığımız dönem tam da bunu gerektiriyor ve bizi buna zorluyor. Bu süreçte de LinkedIn gibi platformları etkin bir şekilde kullanmak önem kazanıyor.
İş arama ve LinkedIn’i etkin kullanma konularında danışmanlık almak isterseniz bize her zaman ulaşabilirsiniz.