İnsan Kaynakları’nın 2021 Gündemi: “Yeteneği Yönetmek”
Yaklaşık 1.300 global İnsan Kaynakları profesyonelinin katılımıyla gerçekleşen “Yeni Gerçeklikte İnsan Kaynaklarının Geleceği Araştırması” açıklandı. Dünya genelinde birçok ülkede danışmanlık, vergi ve denetim hizmetleri sunan KPMG tarafından yapılan araştırmaya göre iş gücü, özellikle de pandeminin etkisiyle şekil değiştirmeye başlıyor. İş dünyasında değişen koşullar ve çalışma şekilleri, şirketlerin bu yeni dönemdeki yetenek ihtiyaçlarını ön plana çıkarıyor. Araştırmada, özellikle önümüzdeki iki yılın, iş gücü açısından kritik olduğuna ve bu süreçte yeteneği yönetebilen şirketlerin büyük avantaj elde edeceğine vurgu yapılıyor.
Küresel olarak yaşanan bu süreç, şirketleri birçok açıdan etkiledi ve etkilemeye de devam ediyor. KPMG bu araştırmayla, özellikle şirketlerdeki insan yönetimi stratejilerinin nasıl değişeceğine ve yeni düzenin getirdikleri doğrultusunda şirketlerin bu konuda nasıl bir yapılanmaya gideceğine dikkat çekiyor. İnsan Kaynakları’nın rolü de bu yapılanma stratejileriyle yeniden tanımlanıyor. Bununla birlikte İnsan Kaynakları profesyonellerinin mevcut yetenekleri değişen ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirmeleri ve bu yetenekleri globalleşen yetenek havuzunda tutabilmeleri bekleniyor. Dijitalleşmenin de etkisiyle daha da büyüyen yetenek havuzları, şirketler arası rekabeti arttırıyor. Bu da İnsan Kaynakları’nın hem öneminin hem de sorumluluğunun artacağına işaret ediyor. Özetleyecek olursak, en temelde doğru yeteneği bulmak, onu düzenin getirdiklerine göre şekillendirmek ve yeteneği elde tutmak şirketler için oldukça kritik diyebiliriz!
Her şirket doğal olarak en iyi yetenekleri işe almak istiyor ve bu da gittikçe artan bir rekabete yol açıyor. KPMG tarafından yapılan bir başka araştırma olan Küresel CEO Araştırması’na katılan CEO’lara göre yeteneklerin doğru yönetilememesi, uzun dönem büyüme planları önündeki en büyük engel. Pandemi öncesinde yapılan ankette 11. sırada yer alan “yetenek riski”nin, şu anda ilk sırada yer alması konunun ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor.
Dijitalleşmenin de etkisinin gün geçtikçe artması, yakın gelecekteki düzenin ne yönde şekilleneceğini belirleyen en önemli unsur olarak görülüyor. Dijitalleşmenin artık bir seçimden ziyade zamanın getirdiği bir zorunluluk olduğu oldukça açık. Birçok alanda etkin rol oynayan bu süreç, yakın zamanda İnsan Kaynakları üzerinde de etkisini gösterecek. Geliştirilen otomasyon programlarının ve yapay zeka uygulamalarının gelecekteki iş gücünü şekillendirmeye başladığını söyleyebiliriz.
Araştırmada öne çıkan diğer noktalara değinecek olursak;
- Katılan profesyonellerin %69’u yaşanılan bu değişim sürecine ayak uydurabilmek için İnsan Kaynakları’nın yeniden yapılanması gerektiği görüşünde.
- Pandemi sonrasında çalışanların %39’unun uzaktan çalışmaya devam etmesi ve şirketlerin hibrit çalışma modeline geçmesi bekleniyor.
- Çalışanların refahını sağlamak özellikle de çalışan verimliliği açısından İnsan Kaynakları’ndan beklenen bir diğer önemli konu.
- Katılımcıların %72’si; yeteneğin yönetimi ve yeteneğin geliştirilmesinin, iş gücünü şekillendirme noktasında desteklenmesi gereken en önemli iki unsur olduğunu söylerken, %33’ü bu durumun beklenildiğinden daha kolay uygulanabileceğini savunuyor.
- Önümüzdeki iki yılın şirketler açısında kritik olduğunu söylemiştik. Teknolojinin gelişmesi ve dijitalleşmeyle birlikte ortaya çıkan yeni yetenekler, mevcut çalışanların %35’inin var olan yeteneklerinin yenilenmesi gerektiğine işaret ediyor.
- Pandemiyle birlikte şirketler, özellikle yetenek kazandırma noktasında büyük yatırımlar yaparak uzaktan çalışanlarına destek oluyor.
Kaynak: KPMG