İlan Görüntüleme Sayıları COVID-19 Öncesi Oranlarına Dönüyor, Ama Her Sektör O Kadar Şanslı Değil!
LinkedIn’de yapılan bir araştırmaya göre; iş ilanı yayınlama ve ilan görüntüleme sayıları COVID-19 salgınının başladığı dönemde keskin bir şekilde azaldı. Mayıs ayı ortalarına geldiğimizde ise, ilan yayınlama ve işe alım oranları hala toparlanmasa da iş arama ve dolayısıyla ilan görüntüleme sayısı Ocak ayı rakamlarını yakaladı. Dünya genelindeki işsizlik oranlarının artması ve iş ilanı yayınlama sayılarının azalması LinkedIn’de ilan başı görüntüleme sayısının Mart ayının sonundan bu yana neredeyse iki katına çıkmasına sebep oldu.
Ama bu eğilim tabi ki her sektör için geçerli değil. Eğitim, yazılım ve sağlıklı yaşam gibi sektörlerde ilan başı görüntüleme sayıları artarken; seyahat, sağlık ve perakende sektörlerinde bu sayılarda belirgin düşüşler görülüyor. Bir iş ilanının daha fazla görüntüleme alıyor olmasının başlıca nedeni özellikle ilan başına görüntüleme sayısının en hızlı büyüdüğü sektörlerde şu anda daha az iş ilanının yayınlanıyor olması. Bu durumun sonucu olarak da mevcuttaki daha az iş fırsatıyla, adaylar artık birbirleriyle daha fazla rekabet etmekle karşı karşıya.
İş ilanı görüntüleme sayılarındaki artışların sebepleri de sektörlere göre farklılık gösteriyor. Eğitim sektöründe gözlemlenen ilan başı görüntüleme sayısı artışı muhtemelen pandemi süreciyle işsiz kalan eğitimcilerin, sayısı azalan iş ilanlarını daha fazla görüntülemesiyle oluştu. Öte yandan yazılım sektöründeki artışın nedeni buradaki rollerin uzaktan çalışmaya daha kolay adapte edilebilir olmasından kaynaklandı.
Peki bütün bu bulgular işe alımcılar için ne ifade ediyor derseniz; eğer COVID-19 sebebiyle kısıtlanmış bir sektördeyseniz bu illa ki aday bulmak için mücadele edeceğiniz anlamına gelmiyor. Hatta eğer sektörünüzde işe alım yapan birkaç firmadan biriyseniz yetenek bulmak aslında daha kolay bile olabilir. Özellikle uzaktan çalışma yöntemini destekleyen bir pozisyon için işe alım yapıyorsanız iki kat daha fazla başvuru almak daha geniş bir yetenek havuzuna sahip olmanızı sağlayacak.
Her sektör bu artışı yaşamıyor tabii, tam tersine eğer bir sektörde iş ilanı sayısı arttıysa ama iş arayan sayısı aynı kaldıysa ilan görüntüleme sayısı da otomatik olarak düşüyor. Pandemi sürecinde özellikle sağlık, seyahat ve perakende sektörlerinde ihtiyaç arttığından ilanlar da arttı ancak adaylar bu sektörleri malum sebepler nedeniyle çok da tercih etmiyor. Dolayısıyla bu sektörlerdeki ilan görüntüleme sayıları da oldukça azaldı. Bunun bir sonucu olarak da bu sektörlerdeki işverenler adayları cezbetmek için ücret, yan haklar ya da çalışan güvenliği konularında yeni düzenlemeler yapmak zorunda kalabilirler.
Sonuç olarak; aday sayılarındaki düşüş büyük makroekonomik güçlerden kaynaklansa da işveren markanızı geliştirmek yine de fark yaratabilir. Şu anda işe alım yapmasanız bile, bu pandemi sürecinde çalışanlarınız için süreci nasıl yönettiğiniz ve yarattığınız farklılıklar doğru zaman geldiğinde adayların sizi seçmesini kolaylaştırabilir.