Etkili Bir İşe Alım Süreci İçin 10 Öneri!
Organizasyonunuz ister 1 ister 100 kişilik olsun, eğer işe alım yapıyorsanız tüm işe alımcılar şu ikiliyi birleştirmeye çalışır; en efektif işe alım süreci ve en uygun bütçe.
Bu blog size işe alımla ilgili yeni fikirler verecek ve iş görüşmelerinizin daha verimli sonuçlara ulaşması için yol gösterecek. Organizasyonunuza en iyi yetenekleri hızlıca çekmeye hazır mısınız?
Bütçenizden Bağımsız Olarak En İyi Yeteneği Nasıl Çekebileceğinize Göz Atalım!
- Mevcut Çalışanlarınıza İç Rotasyon Şansı Verin
- Adaylarınızı Doğru Tanımlayın
- Çalışanlarınızın Yönlendirmelerinden İlham Alın
- İşveren Markanızı Oluşturun
- Alternatif Mülakat Tekniklerini Değerlendirin
- Vaka Çalışmalarından Faydalanın
- Başvuru Takibinizi Otomatize Edin
- Sosyal Medyanın Gücünden Faydalanın
- Rakiplerinize Bakın
- Video Görüşmelerine Yatırım Yapın
1. Mevcut Çalışanlarınıza İç Rotasyon Şansı Verin
Bazen, açık pozisyonunuz için doğru aday halihazırda sizinle zaten çalışıyor ancak başka bir departman veya görevde olabilir. Mevcutta olan yetenek ile açık pozisyonunuzu doldurmak mevcut yeteneklerinizi korumanıza ve zor pozisyonları hızlıca kapatmanıza olanak sağlar.
Şirket içinde yapılan rotasyon ile pozisyon değiştiren kişiler şirketiniz içi sistemleri, süreci ve kültürü zaten bildiğinden, daha kalıcı bir çalışan olma ve çok daha hızlı adapte olma eğiliminde olurlar. Yani oryantasyon sürecinden kazanacaksınız ve yüksek ihtimalle işten ayrılma oranınıza pozitif bir etkide bulunacaksınız. Aynı zamanda ekibin kişisel gelişimine ve motivasyonuna verdiğiniz önemi göstereceksiniz.
Rotasyonlar, performans yönetiminin vazgeçilmez parçası olan, net hedefler ve yöneticiler ile kurulan güçlü iletişim yoluyla yapılabilir. Böylece hangi çalışma arkadaşınızın neye yeteneği ve ihtiyacı olduğunu, kariyer hedeflerini yakından takip edebilecek, yeteneğin içeride kazanılmasını sağlayabileceksiniz.
-İlk Adım
Açık pozisyonlarınızı önce organizasyon içinde duyurun. Dışarıda yayınlayacağınız bir iş ilanından önce, firma içinde herkese bir mail ile bu rolde olmak isteyen çalışma arkadaşlarınıza ulaşın.
2. Adaylarınızı Doğru Tanımlayın
İhtiyacınıza uygun olan adayları etkin bir şekilde belirlemek, potansiyeli olan yetenekleri daha hızlı bulmanın etkili bir yolu olabilir.
Ne de olsa adayı bulmak, onun sizi bulmasını beklemekten daha hızlıdır. LinkedIn Recruiter veya diğer kaynak bulma araçlarının yardımıyla aramanızı kolaylaştırabilir ve adaylarınıza daha hızlı ulaşabilirsiniz. Rolünüze uygun olabilecek adayları bulmak için LinkedIn arama çubuğu gibi arama yapmanıza yardımcı olabilecek ücretsiz araçları da kullanabilirsiniz.
Aynı zamanda bu yöntemle potansiyel yetenek havuzunuzu da oluşturabilirsiniz.
-İlk Adım
Organizasyonunuz için güçlü ve öne çıkan bir Linkedln profili oluşturun. İş ilanlarınızı buradan yayınlayıp potansiyel yeteneklere kendinizi duyurabilir, ilan çıkmadan da arama yapabilirsiniz.
*Eğer bu süreçte profesyonel bir destek almak isterseniz, bizimle tips@linkedtips.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.
3. Çalışanlarınızın Yönlendirmelerinden İlham Alın
Bu yöntem ile çalışanlarınız size yetenekli adayları yönlendirebilir. Güvenilir kaynaklardan gelen adaylar hem pozisyonun kapanma süresi kısaltır hem de maliyetlerinizi azaltır. Bununla birlikte iç referans ile gelen adayların oryantasyon süreci, tamamen yabancı bir adaya göre daha hızlı olmaktadır.
LinkedIn verilerine göre bir adayın bu yöntem ile işe alınmasının ortalama 29 gün sürdüğü tespit edilmiştir. Diğer yöntemlerin çoğu için ise bu süre ortalama 55 gün civarındadır.
-İlk Adım
İş yerinizde herkes tarafından benimsenebilecek bir aday öneri programı tasarlayın. Bu programı, işe alma ve yönetici eğitiminin önemli bir parçası haline getirin ve her fırsatta tüm organizasyona tanıtın.
4. İşveren Markanızı Oluşturun
LinkedIn verilerine göre, işveren markanızın potansiyel adayları çekme olasılığı kurumsal markanıza göre iki kat daha fazla. Örneğin; piyasada bilinen ve tüketici tercihlerinde birinci sırada bir marka olabilirsiniz ancak çalışan bağlılığınız düşük, işten çıkış oranınız yüksekse pazardaki payınızın aday bulmanıza etkisi yok denecek kadar az olacaktır. Bulduğunuz adaylar ise firmanızın yalnızca markasının özgeçmişinde görünmesi için kısa süreliğine organizasyonunuzda bulunmayı tercih etme eğiliminde olabilir.
Bu, meşakkatli bir süreç gibi görünebilir. Ancak, bir işveren markası yaratmak, harcadığınız çaba kadar maliyetle de ilgilidir. İşveren markanız, kültürel değerlerinizi en iyi şekilde temsil eder, böylece size uyum sağlayabilecek adayları daha hızlı bulursunuz.
-İlk Adım
İşveren markanızın başarı metriklerini oluşturarak başlayın, iletişim kanallarını ve etkinliklerinizi içeren bir portal geliştirin. Bu portala başvuruyu kolaylaştıran ve orada çalışmanın nasıl bir şey olduğunu gösteren bir alan ekleyin. Organizasyonunuzun kültürünü, içeride yaşanan güzel gelişmeleri ve değerlerinizi aktarın.
5. Alternatif Mülakat Tekniklerini Değerlendirin
Adaylara aynı soruyu farklı şekillerde defalarca sormak, onların güçlü ve gelişmeye açık yönlerini belirlemenize yardımcı olmayabilir. Günümüzde, bir adayın rol için uygunluğunu verimli bir şekilde incelemek için alternatif mülakat teknikleri kullanılıyor. Denenmiş ve benimsenmiş olanı geride bırakıp, ilginç ve eğlenceli soruları düşünmeli veya adaylardan bir iş simülasyonuna katılmalarını isteyebilirsiniz. Koçluk bazlı bir mülakat tekniği geliştirebilir ve öğrendiklerinize çok şaşırabilirsiniz.
-İlk Adım
Adayları daha net görmek ve becerileri daha objektif bir şekilde ölçmek için bir değerlendirme merkezi ile iş birliği yapabilir veya kişilik envanterlerinden destek alabilirsiniz.
6. Vaka Çalışmalarından Faydalanın
Adayları potansiyel rollerinde test etme şansı veren iş görüşmeleri, standart görüşmelerin ölçemediği beceri ve özellikleri ölçmesine olanak tanır. Bu görüşme tekniği, adayın daha gerçekçi bir izlenimini size gösterir. Geleneksel formatlara karşın adayın uygunluğunu daha net test etmenize yardımcı olacaktır. Çünkü iş seçmeleri, bir adayın şirket kültürüne nasıl uyum sağlayacağı kadar, rolün zorluklarıyla nasıl başa çıkacağını anlamakla da ilgilidir.
-İlk Adım
Birinci aşamadan sonra, adayınızın becerilerini test etme zamanı geldi. Adayınızın gelişmelere nasıl tepki verdiğini görmek için günlük olarak karşılaşabileceği potansiyel senaryolar oluşturun. Online görüşme, bu senaryoları uygulamanın en hızlı ve maliyetsiz yolu olabilir.
7. Başvuru Takibinizi Otomatize Edin
Başvuru takip sistemi, işe alımları kolaylaştırmak ve işe alımın tüm adımlarını yönetmenin hızlı bir yolunu sağlamak için tasarlanan güçlü bir araçtır. Bir adayla hangi aşamada olduğunuzu görebilmek, görüşme notlarınızı ve başvurularınızı ihtiyacınız olduğu zaman bakabileceğiniz bir alanda saklamak size işe alım sürecinde rehberlik edecektir. Bu nedenle işleri, hızlandırıcı bir sistemle düzene sokmak önemlidir, ihtiyaçlarınızı ve önceliklerinizi karşılayan bir takip sistemi kurun.
-İlk Adım
Pozisyonunuz için belirleyici olan anahtar kelimeleri ekleyerek iş tanımlarınızı optimize edin. Bu şekilde, takip sisteminiz tüm gereksinimlerinize uyan adayları daha verimli bir şekilde bulabilir.
8. Sosyal Medyanın Gücünden Faydalanın
Günümüzde birçok şirket, kendilerini ve iş ilanlarını duyururken sosyal medyanın gücünü kullanıyor. Ekstra bir emek alsa da sosyal medya, adayları bulmanın harika bir yolu olmaya devam ediyor. Yapılan araştırmalara göre ortalama bir internet kullanıcısının sekizden fazla sosyal medya hesabı bulunmakta. Bu nedenle işe alım ekipleri potansiyel adaylarını bulmak için burada zaman geçirmelidir. Sosyal medya hesaplarınızda, adayların ilgisini çekebilecek güçlü bir biyografiden, işveren markanızı yansıtan içeriklere kadar her şeyi içermelidir.
-İlk Adım
Sosyal medyada marka bilinirliğinizin sürekli olarak beslenmesi gerekir. Adayların dikkatini çekebilecek ve akılda kalıcı şirket haberlerini, ilham verici hikayeleri, ilanlarınızı paylaşın.
*Eğer bu süreçte profesyonel bir destek almak isterseniz, bizimle tips@linkedtips.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.
9. Rakiplerinize Bakın
Rekabetin yoğun olduğu iş dünyasında, sahip olduğunuz herhangi bir açık pozisyon, belirli bir deneyim ve bilgi gerektirecektir. Sektörünüzde çalışan bir firmanın sizinle benzer özelliklere sahip bir aday arayışı olma ihtimali çok yüksektir, bu nedenle bir rakibinizin işe alım sürecine dair araştırma (benchmark) yapmak faydalı sonuçlar getirecektir. Bu cesur bir hareket, ancak buna değecektir. Özellikle zor bir pozisyon üzerine çalıştığınızda, şirketiniz rekabet avantajı kazanacaktır.
-İlk Adım
İyi bir iş-yaşam dengesi, çalışan eğitimi veya net bir kariyer yolu sunmak, çalışanlarınızın rakip firmaları tercih etmesini engellemeye de yardımcı olabilir.
10.Video Görüşmelerine Yatırım Yapın
Aday havuzunuzu konumunuza veya saat diliminize göre sınırlamak oyun alanınızı daraltacaktır. Görüntülü konuşma araçlarıyla, adaylarınız canlı veya önceden kaydedilmiş görüşme sorularını cevaplayabilirler. Video görüşmeleri, tüm işe alım ekibinize, telefon görüşmelerinin yapamayacağı bir şekilde aday yanıtlarını inceleme fırsatı verir. Video kaydı olarak gelen cevaplar, adayları bir telefon görüşmesinden daha iyi incelemeyi kolaylaştırır. Süreci, adayların temel soruları yanıtlayarak kaydettikleri tek yönlü videolarla başlatıp ikinci aşamada canlı bir görüşme organize edebilirsiniz.
-İlk Adım
Piyasada size bu süreçte destek olabilecek çok sayıda uygulama bulunmakta.
İşe alım ekibiniz için bir tanesine karar vermeden önce 30 günlük denemeleri kullanarak maliyetleri en aza indirin.
Kaynak : LinkedIn 10 creative hiring tactics for any budget